Visions of Beauty

with Patrick Langwallner

Het perfecte moment vastleggen

Rodenstock glazen zijn gemaakt om alle mooie momenten in ons leven perfect te kunnen zien en te beleven. Fotografie draait om het vastleggen van deze perfecte momenten om er later met veel plezier op terug te kijken.

Daarom hebben wij Patrick Langwallner, een fotograaf uit het Oostenrijkse Salzburg, gevraagd om de fotoserie 'Visions of Beauty' te maken. Terugkerende thema's in deze serie zijn de vier elementen van de natuur: aarde, water, wind en vuur. En dat is geen toeval, want deze elementen komen terug in de originele productie van brillenglazen.

Alle foto's worden getoond op deze website. Vind je ze mooi? Dan kun je de foto's ook als ansichtkaart versturen via MyPostcard.

Tijdens deze reportage maakten we gebruik van het moment om Patrick nog een paar vragen te stellen over zijn achtergrond en vak.

Verstuur ansichtkaart

Allereerst, vertel eens iets meer over jezelf. Waarom heb je gekozen voor de fotografie?

Het vastleggen van momenten vind ik fantastisch om te doen, zowel professioneel als voor mezelf. Ik ben een gepassioneerd verhalenverteller, zowel door het gebruik van woorden als beelden. Een van mijn beste vrienden heeft mij tien jaar geleden kennis laten maken met fotografie. Zijn vader was fotograaf en heeft het zijn zoon geleerd. Ik heb veel geexperimenteerd met de camera. Dit was de enige manier om de interactie tussen het licht, het object en de camera te ontdekken.
Tijdens mijn studie commerciële economie met een focus op marketing, werd ik besmet met het creatieve virus. Vandaag de dag combineer ik mijn commerciële kennis met fotografie voor mijn marketingbedrijf. Ik heb zo de mogelijkheid om een strategisch concept te creëren en het daadwerkelijk ook te realiseren, dat vind ik super.

Los van fotografie, wat is een perfect moment voor jou?

Het perfecte moment is lastig te omschrijven, maar het is daar wanneer je voelt dat het er is. Het is een combinatie van zichtbare en hoorbare emotie, een fijn moment wanneer alles samenkomt. Voor mij zijn perfecte momenten, wanneer ik leef in het hier en nu zonder te moeten denken aan het verleden of de toekomst.

Zijn foto's gelijk aan snapshots? Wat voor beelden zoek jij?

Ik beschouw een foto als een onderdeel van een moment. Het nemen van een foto duurt heel kort en het helpt een persoon het moment vast te leggen en opnieuw te beleven. Met mijn fotografie probeer ik mensen een soort van venster naar een mooie herinnering te geven.
Ik streef er naar om het moment zo puur mogelijk vast te leggen. Wanneer ik fotografeer ben ik heel betrokken bij de personen die ik vastleg, omdat ik ze zie in een hele hoge resolutie op mijn scherm. Ik zie daarom bijzondere kenmerken van mensen tijdens het fotograferen, een rimpel, een lach, maar vooral de uitdrukking in de ogen. Zo zie je de peroonlijkheid van de mens het allerbeste. Als ik foto's maak, doe ik dat puur voor mezelf. Of ik wil een prachtig landschap vastleggen om te genieten van de schoonheid daarvan.

In jouw serie 'Vision of Beauty' speel je met de elementen aarde, water, vuur en wind. Wat vind je daar zo mooi aan?


Onze natuur laat deze elementen in zoveel verschillende vormen zien. Water kan voorkomen als een meer, een regendruppel, ijs of wolken. Vuur maakt licht en alleen door licht kunnen we dingen zien en daardoor maakt het fotografie weer mogelijk. Alles wat ik doe qua fotograferen is afhankelijk van het licht. Of het nu een portret of een zonsondergang is, licht is overal.

Als jij de kans hebt om een foto van iemand of iets in deze wereld te maken, wat zou je dan graag voor je lens willen zien en waarom?

Mijn lijstje is enorm lang. Als het gaat om plaatsen, dan wil ik zeker nog een keertje naar IJsland. Dat eiland heeft zo'n diverse natuur en je kunt daar zelfs een glimp van het noorderlicht opvangen op het juiste moment. Ik zou ook graag ooit naar Californië willen. Het licht is daar heel speciaal en zo verschillend van het onze.
Wat betreft personen, die lijst is bijna eindeloos. Het bijzondere van mensen is, dat iedereen een eigen verhaal heeft en dat ik dat kan vertellen met mijn fotografie. Een fotograaf die ik bewonder is Platon. Deze Griek heeft waarschijnlijk de meeste bekende internationale sterren voor zijn analoge camera gehad. Als fotograaf is mijn ultieme doel om iemand te laten zien zoals hij of zij is. Ook probeer ik een groot deel van mijzelf in de foto te leggen.

Oog voor perfectie

Ontdek de perfecte momenten van de elementen aarde, wind, vuur en water door de ogen van Patrick Langwallner.

Alle foto's zijn ook verkrijgbaar als ansichtkaart.

Verstuur ansichtkaart